Α.Σ.Π.Ρ.Ο.Σ. ( A.S.P.R.O.S. )

Α ΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ
Σ ΥΣΤΗΜΑΤΙΚΩΝ
Π ΑΡΑΤΗΡΗΣΕΩΝ
Ρ ΟΗΣ
Ο ΥΡΑΝΙΩΝ
Σ ΩΜΑΤΩΝ

Γεωγραφικό Πλάτος : 40°, 53΄, 56¨ Β.


Γεωγραφικό Μήκος : 22°, 38΄, 05¨ Α.


PERSONAL ELEMENTS

Ονομασία κομητών:
Κατά την 22η Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης που έγινε στην Χάγη το 1994 ελήφθη η απόφαση αλλαγής του τρόπου ονομασίας των νέων κομητών με ημερομηνία εφαρμογής την 1η Ιανουαρίου του έτους 1995. (http://www.cfa.harvard.edu/icq/cometnames.html)
Πρώτα στην κωδική ονομασία του νέου σώματος σημειώνεται ένα από τα γράμματα που φανερώνουν την ιδιαιτερότητα του κομήτη, όπου,
C=Κομήτης μεγάλης περιόδου (Περίοδος άνω των 200 ετών).
P=Περιοδικός κομήτης (Περίοδος κάτω των 200 ετών).
X=Κομήτης του οποίου η τροχιά δεν έχει υπολογιστεί.
D=Κομήτης που έχει εξαφανιστεί.
Στην συνέχεια σημειώνεται το έτος ανακάλυψης.
Με το νέο σύστημα οι μήνες του έτους χωρίζονται σε περιόδους δεκαπέντε ημερών με σήμανση τα κεφαλαία γράμματα της Αγγλικής αλφαβήτου, ώστε το γράμμα Α πλέον συμβολίζει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, το Β την περίοδο από 16 έως 31 Ιανουαρίου κ.ο.κ., ενώ το γράμμα Υ το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου. Παραλείπετε το γράμμα Ι λόγω πιθανής σύγχυσης με τον αριθμό Ι της Ρωμαϊκής αρίθμησης και μερικών άλλων αιτιών.
Στην συνέχεια ακολουθεί ένας αύξων αριθμός που προσδιορίζει τη σειρά ανακάλυψης μέσα στο δεκαπενθήμερο (πχ. Α1 είναι το πρώτο σώμα που ανακαλύφθηκε στο διάστημα από 1ης έως 15ης Ιανουαρίου).
Τέλος εντός παρενθέσεων τοποθετείται το όνομα των παρατηρητών-παρατηρητή ή του προγράμματος έρευνας του Αστεροσκοπείου που προέβη στην ανακάλυψη.
Η τελική μορφή της κωδικής ονομασίας των νέων κομητών διαμορφώνεται όπως τα παρακάτω παραδείγματα,
α) C/1995 O1 (Hale-Bopp).
β) D/1993 F2 (Shoemaker-Levy). Κομήτης που καταστράφηκε στην επιφάνεια του Δία.
γ) C/2007 E2 (Lovejoy). Πρόκειται για τον 2ο κατά σειρά κομήτη που ανακαλύφθηκε φωτογραφικά με ψηφιακή φ. μηχανή (Φακός 200 χιλ.΄Εστιακός λόγος : 2,8) από τον ερασιτέχνη αστρονόμο Terry Lovejoy (Australia).
δ) C/2001 Q4 (NEAT). Κομήτης που ανακαλύφθηκε από το αυτόματο σύστημα ανίχνευσης Near Earth Asteroid Tracking.
Οι περιοδικοί κομήτες γνωστής τροχιάς κάτω των 200 ετών αποτελούν ξεχωριστή ομάδα κωδικοποίησης που με 1ο τον γνωστό κομήτη του Halley διαμορφώνονται ως εξής : 1P/Halley, 2P/Encke, 3 P/….. έως 27P/Crommelin κτλ.
Στην περίπτωση που κάποιος κομήτης σημανθεί εκ παραδρομής ως Αστεροειδής (λόγω ομοιότητας της τροχιάς του) διατηρεί μια μικτή μορφή ονομασίας όπως πχ. ο ανακαλυφθείς ως αστεροειδής Α/1990 UL3 σε C/1990 UL3 (Shoemaker - Levy ). (http://www.cfa.harvard.edu/iauεcw/info/OldDesDoc.html).

Έρευνα κομητών.
Είναι γεγονός ότι ο άνθρωπος (άνω θρώσκω = ψηλά κοιτώ) έστρεψε το ενδιαφέρον του στον έναστρο ουρανό από τα πρωτόγονα βήματα της ύπαρξης του στον πλανήτη Γη, ένα ενδιαφέρον, που σιγοκαίει μέχρι σήμερα στις καρδιές των ανθρώπων, όχι τυχαία.
Θεωρείται λογική, η αντίδραση της νοήμονος ύλης απέναντι στον έναστρο νυχτερινό ουρανό, μια που η παρουσία του, γεννά και προβάλει επιδεικτικά μια σειρά από φιλοσοφικά ερωτήματα ύπαρξης, αποτελώντας ίσως το μοναδικό μονοπάτι απαντήσεων του σκοπού της παρουσίας του ανθρώπινου γένους στο Σύμπαν. Οι κομήτες ως αρχέγονο υλικό της δημιουργίας του ηλιακού μας συστήματος αποτελούν πεδίο έρευνας της επιστημονικής κοινότητας, όπου με την διαδικασία μεταφοράς γνώσεων από γενιά σε γενιά αρθρώνει απαντήσεις που αιτιολογούν την αξία της έρευνας σ’ αυτό τον τομέα. Σήμερα διατάξεις συστημάτων ρομποτικών τηλεσκοπίων σαρώνουν κάθε νύχτα τον ουρανό ανακαλύπτοντας σε ετήσια βάση εκατοντάδες νέα αντικείμενα υποδεικνύοντας την ύπαρξη συνεχούς ροής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: